Descobreix

Museus

Museu de la Seda de Montcada (Fàbrica Garín)

Valencia
Moncada

El Museu de la Fàbrica de la Seda de Montcada, l'antiga fàbrica de Garín, va ser adquirida per l'Ajuntament de Moncada l'any 2014, des de llavors fins a la data s'ha treballat per a convertir les antigues instal·lacions en un museu singular i únic a la Comunitat Valenciana, Espanya i Europa.

Aquesta fàbrica va ser fundada a mitjan s. XIX com a factoria de filats, el gerent més destacat en aquella època va ser En Ramón Villarroya i des d’aleshores fins a l'actualitat ha estat activa. En la dècada dels anys 30 del s. XX s'hi instal·larà l'empresa valenciana Mariano Garín, hui Garín-1820, empresa que afortunadament segueix amb la producció tèxtil i aporta un plus d'interés extraordinari al museu ja que el visitant pot observar com es tix en els antics telers manuals conservats a la Sala 2.

La tradició sedera dels Garín es remunta al s. XVIII. El 21 d'abril de 1748, és la data en què Mariano Garín es matricula com a aprenent en el Col·legi de l'Art Major de la seda de València i el 10 de desembre de 1764 fa l'examen com a mestre seder, al braç de vellut.

La visita al Museu de la Fàbrica de la Seda de Montcada, sempre ha de ser concertada contactant al correu museudelafabrica@moncada.es, atés que és també un espai de treball. L'itinerari proposat al visitant és el de transitar per un túnel del temps, és a dir, penetrar en una fàbrica de finals del segle XIX en el qual les màquines són les protagonistes juntament amb els/les teixidors/teixidores que les mouen prodigiosament.

El fons del museu està format per tota mena de peces (més de 6.500) que permeten reconstruir cadascuna de les etapes del procés creatiu i de fabricació d'un teixit històric; des de la seua concepció, un simple esbós, fins el tissatge final de la peça passant per la posada en carta i els cartons perforats de les màquines Jacquard.

Actualment el Museu de la Fàbrica de la Seda de Montcada conserva a la Sala 2 onze telers Jacquard del segle XIX actius, i altres set de diferents tipus a la Sala 3: 1 de tapissos i catifes, 2 telers Jacquard de doble ample per a domassos, 2 telers Jacquard senzills per a fabricar espolins, 1 de doble ample per a gerga i 1 espectacular teler manual de passamaneria, el disseny del qual ens remet al s. XVIII. També es conserven en els magatzems esbossos del segle XIX, dibuixos, cartons, dissenys en paper, 1056 posades en carta, més de 100 cartons perforats, més de 4000 peces tèxtils antigues, una vintena de peces d'indumentària eclesiàstica, un arxiu històric amb material gràfic, biblioteca amb publicacions des del segle XIX, ressenyes històriques, manuals tècnics o catàlegs d'exposicions i de teixits, etc.

Museu de la Fàbrica de la Seda

Obri la ubicació
Adreça

Carrer Ramón de Villarroya, 1 - CP:  46113 Montcada (Valencia)