Descobreix

Events

Festivitat de la Mare de Déu del Lluch (Alzira)

Valencia
Alzira

La Mare de Déu del Lluch (la Moreneta) és la patrona d'Alzira i, en esta localitat, s’hi celebren festes en el seu honor a la fi de setembre. Les festivitats s'estenen durant set dies i tenen lloc entre el penúltim diumenge, quan la imatge baixa del seu santuari, i l'últim diumenge del mes, quan torna a pujar. No obstant això, el dia gran és este últim, ja que entre diversos actes destaquen la Troballa i la Processoneta del Matí, l'Ofrena de la Seda o la visita a la residència.

L'últim diumenge de setembre sonen les campanes de totes les esglésies de la ciutat des de l'alba. La processó del matí ix del parc de l'Aràbia Saudita al voltant de les 11.00h i va acompanyada de balls i danses típiques d'Alzira. Les dones de la confraria porten a coll a la Mare de Déu. A la plaça de Santa Maria hi té lloc un dels actes més importants: la tradicional Ofrena de la Seda, en la qual es lliuren a la Mare de Déu colorits manolls de seda en brut trenada. Esta tradició es remunta a l'època en què Alzira era un dels principals centres productors de seda. Després d'este acte, xiquets i joves interpreten danses típiques fins a arribar a l'Ajuntament. A la vesprada, després d'una missa, la imatge de la Mare de Déu del Lluch hi torna en processó al seu santuari. Al llarg de tot el dia, la música i els balls tenen un protagonisme especial, molts dels quals es remunten a aquella època d'esplendor sericícola a la comarca.

Alzira constituïa la localitat amb la producció més elevada de la Comunitat Valenciana, arribant a estar per davant de la ciutat de València. L'expansió de la morera es va produir en la segona meitat del segle XVII i va arribar a comprendre al voltant de les dues terceres parts de les terres. A més, constituïa el principal centre de comercialització de la seda de l'àrea sericícola de la Ribera. Als voltants d'este poble podem trobar pervivències del paisatge de la seda, com les tàpies de paret, els camins amb palmeres i les cases dels horts.

Últim diumenge de setembre pel matí.

Festividad de la Mare de Déu del Lluch

Obri la ubicació
Telèfon
96 241 95 51 (Tourist Info Alzira)
Adreça

Plaza de Santa María, calle de Santa María - 46600 Alzira (Valencia)