Descobreix

Museus

Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries «González Martí»

Valencia
València

El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries «González Martí» es troba al Palau del Marqués de Dos Aigües, fruit d'una reforma realitzada en 1740. El 1941, el Palau va ser declarat monument historicoartístic i el 1949 el va adquirir el Ministeri d'Educació per a ubicar la important col·lecció de ceràmica del senyor Manuel González Martí i la seua esposa, la senyora Amelia Cuñat.

En el seu interior hi podem observar carrosses del segle XVIII, com ara la Carrossa del Marqués de Llanera, que té cortinetes i pavellons fets amb una seda natural de to verdós, brodada amb lluentons de plata. També es poden visitar els salons huitcentistes, amb la seua decoració original, on podem trobar mobiliari i estris d'ús entapissats en seda. També trobem sales amb parets entapissades que reproduïxen els antics dissenys en seda.

La segona planta de l'edifici és la dedicada al Museu Nacional de Ceràmica González Martí, amb una important col·lecció de peces des de l'antiguitat fins als dissenys més moderns. Destaquen les peces medievals de Paterna o Manises, el conjunt de rajoles medievals valencians i el de socarrats.

Entre els dissenys ceràmics i els dissenys tèxtils en seda hi ha un cert paral·lelisme, ja que els motius decoratius de teixits de seda van ser adaptats en ceràmica. Per exemple, Feliu (2005) assenyala que molts estudiants de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València treballaven alhora com ceramistes i dissenyadors de teixits en seda. Este autor defensa la importància d'esta acadèmia, la qual prenia els dissenys de la seda valenciana i experimentava amb estos fins a aplicar-los a la ceràmica.

A més de la col·lecció de ceràmica, al museu s’hi poden visitar les col·leccions de pintura i gravat, i una altra de tèxtil i indumentària. En esta última s’hi pot veure una variada indumentària femenina, gran part de la qual està feta en seda.

La biblioteca del museu està especialitzada en publicacions científiques sobre ceràmica i arts decoratives. A més, disposa de fons importants sobre l'art en general, ex-libris, història i arqueologia. Disposa de més de 25 000 volums i 110 títols de publicacions periòdiques.

Museo Nacional Cerámica y Artes Suntuarias “González Martí"

Obri la ubicació
Adreça

Calle Poeta Querol, 2. 46002 València

http://www.mecd.gob.es/mnceramica/home.html