Descobreix

Llocs interés

Torre dels Borja

Valencia
Canals

La Torre dels Borja es troba al municipi valencià de Canals. Es considera Bé d’Interés Cultural des de l’any 2000.

Sobre la base de les restes trobades, s’ha datat la construcció en el segle XIII durant l’ època musulmana. Després de la Reconquista, la fortificació va quedar en un principi abandonada, sense cap ús, però al segle XIV es va construir un palau gòtic reutilitzant la torre musulmana i una part de la muralla. Aquest palau pertanyia a la família Borja, titulars de la Baronia de la Torre. Alfons de Borja, futur papa Calixt III, és un dels membres de la família nascuts en aquest edifici.

El 1506 es va vendre, amb la Baronia, a l’Ajuntament de Xàtiva. El consistori xativenc va ser propietari de l’edifici durant els segles següents, durant els quals es va produir la ruïna progressiva del palau. En l’any 1758 va ser necessari restaurar-lo. En 1847, l’Ajuntament de Xàtiva va vendre l’edifici, de nou en runes, a diversos particulars. Finalment, l’Ajuntament de Canals va adquirir la torre i, en 1994, la Conselleria la va restaurar i va eliminar els edificis que s’havien anat adossant a la torre.

La torre és de planta quadrada i tres altures, encara que al segle XIX es va enderrocar l’última. L’accés original consistia en un arc de mig punt de carreuat al primer pis, que era la forma habitual d’accés a les torres de defensa perquè permetia aïllar-les simplement retirant-ne l’escala d’accés. Hui en dia té l’accés en la primera planta a través d’una escala metàl·lica. Està construït completament en pedra i maçoneria. La primera i la segona planta s’obrin a l’exterior mitjançant finestres espitlleres, i en l’última planta trobem una gran cambra amb tres finestres rectangulars. La terrassa és accessible i conserva com a element defensiu un ampit amb merlets.

Torreón de los Borgia

Obri la ubicació
Adreça

Calixto III, 40, Canals