Descobreix

Jaciments paleontològics

Jaciment Icnològic de Corcolilla (Alpuente)

Valencia
Alpuente

El jaciment icnològic de Corcolilla, situat a prop de l’aldea que porta el mateix nom, és el més representatiu dels jaciments d’icnites de dinosaure d’Alpont i un dels millors de la nostra comunitat.  En 2006 va ser declarat Bé d’Interés Cultural amb categoria de zona paleontològica.

Consta de més de cent empremtes de dinosaure concentrades en un espai reduït. L’accessibilitat és òptima, ja que es troba al costat del punt quilomètric 6.8 de la carretera CV-350.

El jaciment està constituït per materials de la Formació de Calcàries, Gresos i Argiles de Villar del Arzobispo, de l’edat del Juràssic Superior, i té una antiguitat lleugerament superior als 140 milions d’anys. Les icnites se situen sobre un estrat de gresos que representen, des d’un punt de vista sedimentològic, els dipòsits fluvials d’un antic meandre. 

S’hi han identificat més de cent icnites tridàctiles, moltes d’aquestes organitzades en diversos rastres. Corresponen a les xafades de dinosaures bípedes, teròpodes i ornitòpodes de talla xicoteta o mitjana. Dins del grup de les xafades tridàctiles podem diferenciar diversos morfotips i mides. Els rastres indiquen múltiples direccions de desplaçament dels dinosaures, la qual cosa indicaria que es tractava d’una zona de pas molt transitada. 

A més de les empremtes de dinosaure, s’han preservat al jaciment clevills de dessecació del sediment, marques de corrent (ripple marks) i galeries excavades per invertebrats.

En l’actualitat, el jaciment està adequat per a les visites i ha estat protegit dels efectes de la intempèrie mitjançant la instal·lació d’una coberta protectora. S’hi han instal·lat també passarel·les i miradors, una àmplia zona d’aparcament i panells explicatius sobre el jaciment. Durant una visita guiada, el visitant podrà entendre millor com es van formar aquestes empremtes, quins dinosaures les van fer i com es van poder conservar.

Yacimiento Icnológico

Obri la ubicació
Adreça

CV-350, 7, 46178 Alpuente, Valencia