Descobreix

Events

Falles de València

Valencia
València

Les Falles són una festivitat amb una tradició arrelada a la ciutat de València i diferents poblacions de la Comunitat Valenciana. Esta festa s'ha convertit en un atractiu turístic molt important, ja que, a més d'estar catalogades com a Festa d'Interés Turístic Internacional el novembre de 2016, la UNESCO les va inscriure en la seua Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L'origen de les Falles remet al gremi de fusters que en la vigília del seu sant patró, Sant Josep, cremaven en una foguera encenalls i trastos vells. A València, este gremi s'hi ha situat al barri de Velluters, barri que deu el seu nom a l'ofici majoritari dels seus residents, l'ofici de la seda. Els fusters s'encarregaven dels obradors i tallers seders construïts la major part en fusta.

Actualment, les Falles es celebren entre el 15 i el 19 de març. El dia 15 es planta el monument faller (la plantà) i el 19 s'acaben les falles en cremar-les (la cremà). Estos monuments anomenats falles tenen diversos metres d'altura i es realitzen en diferents materials (cartó pedra, poliuretà, fusta, etc.). Generalment el seu missatge és crític i satíric, i tracta temes d'actualitat.

Entre els actes destaca l'Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats, on els fallers van vestits amb indumentària regional valenciana. Des del segle XVI, alguns elements dels vestits regionals valencians, inspirats en la vestimenta dels llauradors, es fan amb seda: faldilles, palmitos, corset, davantal, toquetes, etc., per a les dones; i camises, calces, faixes, jupetins, brusa, etc., per als homes.

La indústria sedera valenciana ha estat lligada a l'elaboració d'esta indumentària. Això continua hui en dia, ja que la demanda de seda està vigent gràcies a la vestimenta fallera. La seda seguix sent un producte valorat dins d'alguns sectors vinculats a les Falles, la qual cosa fa que les fàbriques que produïxen esta indumentària, així com les botigues que la comercialitzen, tinguen prosperitat. Amb tot açò, això permet que l'art de teixir la seda artesanalment continue viu.

A València es pot visitar el Museu Faller que acull una col·lecció de ninots indultats, i cartells i fotografies de temes fallers.

El Museu Faller de Gandia mostra la festa fallera en general i, especialment, a Gandia. A més, tenen vestits regionals en exposició i mostren l'artesania lligada a la confecció dels teixits fallers, incloent-hi la fabricació artesanal a seda.