Descobreix

Jaciments paleontològics

Jaciment i Parc Cultural Dinomania

Castellón Mediterráneo
Cinctorres

Situat a la població de Cinctorres, el parc cultural Dinomania consta principalment de tres tipus de recursos centrats en el món dels dinosaures: la Col·lecció Museogràfica, les dino-rutes i el jaciment paleontològic Ana.

El Parc Cultural Dinomania, situat a la població de Cinctorres, és un complex científic i cultural que permet difondre i divulgar el ric patrimoni geològic i paleontològic de Cinctorres. El Parc Cultural consta principalment de tres recursos centrats en el món dels dinosaures, que reben cada any la visita de centenars de persones: la Col·lecció Museogràfica, el jaciment ANA i Bibliosaurus 3D.

Cinctorres és un municipi de la Comunitat Valenciana situat en un xicotet altiplà amb vistes espectaculars. Al terme municipal es troben jaciments importants de l’edat de ferro, dels ibers i dels romans. A més, el visitant pot descobrir les interessants dino-rutes, recorreguts circulars pel terme municipal de la població que conviden a descobrir la ciència que estudia els dinosaures, així com múltiples curiositats i dades d’interés.

Dins de la Casa dels Sant Joans, podem trobar l’exposició “Ana, un jaciment viu”. L’exposició està centrada en el treball paleontològic del jaciment. La mostra està dividida en tres àmbits: el primer, dedicat al treball de l’equip paleontològic; el segon, en la síntesi dels resultats preliminars de les investigacions de l’equip; i, el tercer, en la metodologia seguida en la preparació i l’estudi dels fòssils del dinosaure.

El jaciment ANA va ser descobert en 1998 pel geòleg de Cinctorres Ramón Ortí. Durant els anys 2004, 2005 i 2008 s’han recuperat ja un total de 500 fòssils al jaciment.

La seua història, les seues troballes i les seues particularitats fan d’ANA un jaciment singular, que està donant molts fruits científics.

“Bibliosaurus-3D” és una biblioteca o catàleg digital amb models 3D d’ossos i de petjades de dinosaure de la província de Castelló, que es troben disponibles en Internet per als estudiants i el púbic en general. Permet l’accés a diversos models 3D d’ossos trobats al jaciment d’ANA. Així, l’ús de les noves tècniques i tecnologies permet emprar aquestes rèpliques per a diferents activitats educatives en camps com ara la geologia, la biologia, el medi ambient i la tecnologia.

Yacimiento y Parc Cultural Dinomanía

Obri la ubicació