Descobreix

Museus

Museu Valencià de la Festa d'Algemesí

Valencia
Algemesí

Algemesí, en col·laboració amb la Diputació de València, va inaugurar el 6 de setembre del 2002, el Museu Valencià de la Festa, un museu que enaltix el seu patrimoni immaterial, ubicat a les dependències de l'antic Convent de Sant Vicent Ferrer, construït en el segle XVI. L'edifici va ser construït pels frares dominicans arran de la seua fundació el 1590. La institució és, a més, seu de l'Inventari General de les Festes Valencianes, desenvolupat pels departaments de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i la subseu de la Xarxa de Museus de la Diputació de València.

El museu exalça el nostre patrimoni immaterial fent un recorregut per la història, la música, la indumentària, els costums, la gastronomia festera i tots els objectes i documents relacionats amb la festa, presentats de manera directa i didàctica, que seran el punt de referència a partir del qual es presentaran tots els espais expositius. També es tindrà especial cura amb l'educació i l'oci, articulant ofertes temporals de caràcter didàctic, com ara tallers per al públic en edat escolar, mostres, exposicions temporals, concerts, obres de teatre i exhibicions d'elements festius.

Les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí són el motiu al voltant del qual s'articula la primera exposició permanent del Museu Valencià de la Festa. Esta exposició serà complementada posteriorment amb una segona que prendrà com a espai documental la totalitat del territori valencià, fent d'Algemesí i del museu un punt de referència, divulgació i estudi de totes les tradicions festives valencianes.

La seda també forma part de la festa, especialment en els vestits tradicionals dels llauradors, que participen ballant peces musicals típiques conegudes com boleros. Els participants del bolero es reconeixen i es diferencien pel seu vestit «a la valenciana», les peces principals, com els cossets, els jupetins i les faldilles, estan normalment confeccionades amb seda. Per tant, la secció dedicada a este grup permet al visitant acostar-se a la indumentària tradicional elaborada amb este teixit a través de diversos vestits de gran valor.

Museu Valencià de la Festa

Obri la ubicació
Telèfon
96 201 86 30 (reservas)
Adreça

Antiguo Convento de San Vicente Ferrer, Algemesí

www.museuvalenciadelafesta.com