Descobreix

Jaciments paleontològics

BIC Jaciment Icnològic de Cañada París II (Alpuente)

Valencia
Alpuente

El jaciment d’icnites de dinosaure de Cañada París se situa també al terme municipal d’Alpont, a prop del “Cerro Judío” i pròxim al camí de la Cuevarruz. Va ser declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) en 2015.

El jaciment d’icnites o empremtes fòssils de dinosaure Cañada París II constitueix un enclavament paleontològic important datat en el trànsit Juràssic-Cretaci. Es tracta d’uns dels jaciments icnològics millor preservats de la Comunitat Valenciana, on es documenta la diversitat de les faunes de dinosaures del final del Juràssic en la part més oriental de la Península Ibèrica.

El jaciment es localitza sobre un nivell de gresos on es poden reconèixer diverses empremtes de dinosaures sauròpodes i de dinosaures teròpodes no avians. Les icnites s’organitzen en dos rastres principals, pràcticament paral·lels, de sentit nord-sud: un rastre de més de huit metres de longitud atribuïble a un dinosaure sauròpode, constituït per 15 a 17 icnites que corresponen a conjunts mà-peu produïts pel pas del dinosaure.

El segon rastre, d’uns sis metres de longitud, és atribuïble a un dinosaure teròpode bípede de grandària mitjana i es composa d’entre cinc i sis icnites tridàctiles.  També es poden reconèixer altres icnites aïllades o associades en conjunts mà-peu, atribuïbles a dinosaures sauròpodes de gran volum.

Com qualsevol BIC, el jaciment Cañada París II té un entorn de protecció. En aquest cas, dins d’aquest entorn es troba el jaciment Cañada París I, que ha proporcionat restes d’ossos de dinosaures, així com copròlits, escames i dents de peixos, dents de cocodrils i pterosaures, restes d’amfibis i lacèrtids, així com fragments de closques d’ou d’arcosaures.

Yacimiento Icnológico de Cañada París II

Obri la ubicació
Adreça

Oficina de Turismo de Alpuente
Avda. San Blas, nº 19 Alpuente (Valencia)